Superfast Ferries logo
Ένα μεγάλο ποσοστό των κλιματικών αλλαγών οφείλεται στη σπατάλη ενέργειας. Και ακριβώς επειδή θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τους υδρογονάνθρακες για αρκετά χρόνια ακόμα, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να περιορίσουμε τις εκπομπές ζημιογόνων αερίων είναι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την ενέργεια όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Παράλληλα, αυτό θα μας επιτρέψει να προσανατολιστούμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας πιο εύκολα.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας - και χρημάτων - οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (ακόμα και στον ύπνο σας).


Με δωμάτια, μπάνια, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα, δεν θα ήταν υπερβολή να παρομοιάσουμε ένα πλοίο με μία μικρή πόλη. Η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό που διαθέτει ένα πλοίο παράγονται από γεννήτριες οι οποίες καταναλώνουν καύσιμα. Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Θεωρήστε ότι είναι το πρώτο βήμα για έναν καθαρότερο πλανήτη.


Ενώ πλένετε τα δόντια σας ή κάνετε ντους, μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα.
Κλείστε τα φώτα όταν φεύγετε από την καμπίνα σας.
Μη χρησιμοποιείτε περισσότερα σεντόνια, κουβέρτες και πετσέτες απ’ ό,τι πραγματικά χρειάζεστε.
Αγοράστε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λάμπες φθορισμού (CFLs) καταναλώνουν μόνο το 25% της ενέργειας που απαιτούν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως. Αρχικά, μπορεί να είναι πιο ακριβές αλλά η διάρκεια ζωή τους είναι τόσο μεγάλη που σας εξοικονομούν χρήματα.
Μην βάζετε πλυντήριο αν δεν είναι γεμάτο. Μην χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων αν δεν είναι γεμάτο. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, πλένετε με κρύο ή ζεστό νερό, όχι καυτό.
Δύο βαθμοί κάνουν τη διαφορά. Μειώστε το θερμοστάτη δύο βαθμούς το χειμώνα και αυξήστε τον δύο βαθμούς το καλοκαίρι. Αυτό και μόνο μειώνει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 160 kg το χρόνο.
Η ζέστη είναι καλύτερη από τη βράση. Ρυθμίστε το θερμοστάτη του θερμοσίφωνά σας στους 45°C. Αν, πάλι, ο θερμοσίφωνας σας είναι πάνω από 5 ετών, τυλίξτε τον με μονωτικό υλικό. Αν σκέφτεστε να αλλάξετε θερμοσίφωνα, ρίξτε μια ματιά στα μοντέλα που δεν έχουν δεξαμενή αλλά ζεσταίνουν το νερό αυτόματα, μόλις ανοίξετε την αντίστοιχη βρύση.
Διπλά τζάμια = λιγότερο κρύο. Τοποθετώντας διπλά τζάμια στο σπίτι σας βοηθάτε τη ζέστη να παραμείνει στους εσωτερικούς χώρους και καταναλώνετε λιγότερο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο το χειμώνα.
«Όχι» στο παλιό. Αντικαταστήστε τις παλιές σας ενεργοβόρες συσκευές με συσκευές νέας τεχνολογίας. Επιλέγοντας ηλεκτρικές συσκευές με υψηλό βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας, γλιτώνετε τον πλανήτη από εκατοντάδες κιλά διοξειδίου άνθρακα και την τσέπη σας από άσκοπη σπατάλη χρημάτων.
Bγάλτε τις ηλεκτρικές συσκευές, από την πρίζα. Πολλές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ασύρματα τηλέφωνα, εργαλεία, τηλεοράσεις και υπολογιστές, εξακολουθούν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμα κι όταν είναι κλειστές ή πλήρως φορτισμένες. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τις έχετε συνδεδεμένες με ένα πολύπριζο με διακόπτη, τον οποίο κλείνετε αφ’ ότου σβήσετε τις συσκευές μία-μία.
Προτιμήστε τα γρήγορα ντους. Τα ντους ευθύνονται για τα 2/3 του συνολικού κόστους θέρμανσης του νερού. Τα σύντομα ντους καθώς και η τοποθέτηση μπαταριών χαμηλής πίεσης, εξοικονομούν χρήματα και ενέργεια.
Φυτέψτε ένα δέντρο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Φυτεύοντας μεγάλα δέντρα κοντά σε τοίχους σπιτιών δημιουργείται σκίαση και μειώνεται η χρήση των κλιματιστικών.
Προτιμήστε τα τοπικά προϊόντα. Προϊόντα τα οποία δεν «διανύουν» μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στην αγορά είναι εξ’ ορισμού πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Γι΄ αυτό καλό είναι να επιλέγετε τουλάχιστον ντόπια φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Όσον αφορά στα πρώτα δύο, μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε τα δικά σας.


  Οι οδικές μεταφορές έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να τις μειώσουμε είναι να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας όσο λιγότερο γίνεται - αν είναι δυνατόν και καθόλου!
Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας, να αποδεσμευτείτε σιγά-σιγά από τη χρήση του και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Φουσκώστε τα λάστιχά σας. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας, βεβαιωθείτε για τη σωστή πίεση των ελαστικών σας. Θα παρατηρήσετε ότι αυτό μειώνει σημαντικά την κατανάλωση του και βελτιώνει τη συμπεριφορά του, ιδίως στις στροφές.
Οδηγήστε λιγότερο. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να συνδυάσετε όλες σας τις δουλειές ώστε να βρίσκεστε λιγότερο πίσω από το τιμόνι
Οδηγήστε με παρέα. Όταν φίλοι ή συνάδελφοί σας έχουν τον ίδιο προορισμό με εσάς, μοιραστείτε την οδήγηση. Ένας παραπάνω επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο σημαίνει ένα λιγότερο αυτοκίνητο στο δρόμο.
Το αυτοκίνητο δεν είναι αποθηκευτικός χώρος. Μη χρησιμοποιείτε το πορτ-μπαγκάζ ως ντουλάπα. Ένα επιπλέον βάρος 40 κιλών αυξάνει την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας κατά 2%. Επίσης, όταν ταξιδεύετε, φροντίστε να αποθηκεύετε τις αποσκευές σας μέσα στο όχημα και όχι στη σχάρα οροφής.
Το αυτοκίνητο καίει ακόμα κι αν είναι ακίνητο. Όταν βρίσκεστε σε μποτιλιάρισμα, σβήστε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Ακόμα και στο ρελαντί ένας κινητήρας καταναλώνει καύσιμα.
Χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ακόμα καλύτερα, αφήστε το αυτοκίνητο σας παρκαρισμένο και χρησιμοποιήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες. Διαβάστε την εφημερίδα σας και αφήστε την οδήγηση σε κάποιον άλλο.
atticagroup logo 2019
uic
Sete
InterFerry
ISO
Climate rescue
elitour
ancona
wedolocal
maritime
pci
iso